Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528531
Complexnummer
528527 - Grebbelinie, Coelhorsterkade c.a.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82722/118
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hoogland E 6045
Amersfoort, op de Coelhorsterkade

Omschrijving

Inleiding:

De tankversperring is een onderdeel van de Grebbelinie. Deze versperring is aangelegd tijdens de mobilisatie van 1939-1940 en bevindt zich op de op de Coelhorsterkade, een keerkade op 275 meter ten oosten van het deel van de Liniedijk tussen het Werk bij Krachtwijk en de brug over de Eem bij de Bunschoterweg in de gemeente Amersfoort.

Omschrijving:

In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen tankversperring. De versperring is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling.

Het betreft hier een Nederlandse tankversperring met een constructie van gewapend beton, bestaande uit een funderingsraam van twee - onderling verbonden- profielen op de kruin van de kade. Op het raamwerk staan aan de noordwestzijde 2 rijen van elk 5 drakentanden en aan de zuidwestzijde 2 rijen van elk 4 drakentanden. Het raamwerk heeft een oppervlakte van 13,0 bij 3 meter met een profieldikte van 0,5 bij 0,5 meter. De onderlinge afstand tussen de profielen is 2 meter en tussen de drakentanden 89 centimeter. De drakentanden hebben een breedte van 0,5 meter naar boven toe taps toelopend tot 0,35 meter. De hoogte van de drakentanden is 0,85 meter.

Waardering:

De tankversperring is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528527. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Versperring Tankhindernis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1940
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Versperring

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing