528600 - Grebbelinie, Groeperkade, Renswoude
Renswoude F 358
Renswoude C 1891
Renswoude F 357
Renswoude, vanaf Valleikanaal tot voorbij kruising met de N224

Inleiding:

De Groeperkade is gelegen tussen het gedeelte van de Grebbeliniedijk ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Werk aan de Daatselaar in de gemeente Renswoude. De Groeperkade is een voorbeeld van een komkering van een waterlinie annex verdedigingswal. Hij diende als komkering tussen de 2e of Groepse kom en de 3e of Lambalgerkeerkom. Dit gedeelte van de Groeperkade ligt in de gemeente Renswoude.

Omschrijving:

In 1745 en 1746 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een aarden wal, aangelegd als steunkade voor de inundaties en als verdedigingswal. Het gedeelte van de kade in de gemeente Renswoude is ongeveer 4000 meter lang. De kade is gelegen tussen de gemeentegrens met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Werk aan de Daatselaar. Op de Groeperkade bevinden zich drie grenspalen met de inscripties O78, O55 en O198 en zes aspalen met als aanduiding b, c, e, I, K en l.

De aanleg is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Van groot belang door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940. Met name is de kade ook van belang als voorbeeld van een 18e eeuwse keerkade of komkring.

Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op:

a. het systeem van inundatie en accesverdediging (18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw) c. de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940

Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode:

fase 1: vanaf 1744, aanleg liniedijk en werken

Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als nog gaaf bewaarde komkade bij de liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld

Het complex is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken.

De kade is goed bewaard omdat nog vrijwel alle ertoe behorende onderdelen in meer of minder herkenbare vorm en functie aanwezig zijn.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk Stelling de Groeperkade

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk