528610 - Grebbelinie, Batterij op Schalmdijk
Renswoude C 2350
Renswoude G 283
Renswoude G 187
Renswoude, Aan weerskanten van spoorlijn Utrecht-Arnhem

Inleiding:

De Slaperdijk was oorspronkelijk bedoeld als civiele waterkering tegen wateroverlast uit de Gelderse Vallei. In 1786 heeft de dijk in het kader van de Grebbelinie een militaire functie gekregen. De kade diende als komkering tussen de 1e en 2e inundatiekom van de Grebbelinie en is gelegen tussen de Amerongsche Berg en het Werk aan de Daatselaar.

Omschrijving:

In 1652-1653 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK. De totale lengte is 7500 meter. In de dijk bevindt zich een coupureafsluiting op de plaats waar de N224 de Slaperdijk kruist. Ten westen van de dijk bevinden zich op die plaats twee schotbalkloodsen. Het beschermde gedeelte is gelegen ten noorden van de spoorlijn Utrecht Arnhem tussen het Fort aan de Buursteeg en het Werk aan de Daatselaar.

De aanleg is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd.

Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op:

a. het systeem van inundatie en accesverdediging (18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw)

Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode:

fase 2: 1785 -'86, versterking

Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als nog gaaf bewaarde komkering bij de liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld

Het complex is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken.

Het complex is goed bewaard omdat nog vrijwel alle ertoe behorende onderdelen in meer of minder herkenbare vorm en functie aanwezig zijn.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk Stelling Slaperdijk

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk