528614 - Grebbelinie, Linie van Juffrouwwijk
Renswoude G 187
Renswoude, Nabij de spoorlijn Utrecht-Arnhem in de liniedijk

Inleiding:

De Juffersluis is gebouwd ter vervanging van een eerdere sluis uit 1754. De civiele functie van de duikersluis was de waterhuishouding in het gebied. De militaire functie was de doorvoer van inundatiewater vanuit de 1e of Veenendaalse kom naar de 2e of Groepse Kom.

Omschrijving:

In 1851 aangelegd WATERWERK, bestaande uit een duikersluis. De sluis bestaat uit een tonvormig gewelf met aan weerszijden vleugelmuren en een doorstroomopening van 1,56 meter. De sluis is in metselwerk uitgevoerd met hardstenen hoekprofielen. Aan beide zijden van de sluis bevindt zich een schotbalksponning. In de sluiswand is een jaartalsteen aangebracht met de tekst: 1754 den 8. de maend .30 en I. Peter Wiltvang geleyd den eerste steen en een jaartalsteen met de initialen van de naam van de toenmalige dijkgraaf van het waterschap de Slaperdijk.

De Juffersluis is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd.

Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op:

a. het systeem van inundatie en accesverdediging (18de, 19de en 20ste eeuw),

Het betreft hier een object dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode:

fase 5: 19de eeuw versterkingen Willem III

Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als onderdeel van de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden.

De sluis is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 19e eeuwse duikersluis voor inundatiedoeleinden.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk Inundatiewerk Juffersluis

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk