Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528633
Complexnummer
528631 - Grebbelinie, Liniedijk, Amerongen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82675/92
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amerongen G 1048
Amerongen G 1047
Overberg, De zuidelijke afsluiting v/d Grebbeliniedijk

Omschrijving

Inleiding:

Het Werk aan de Roode Haan werk vormt de zuidelijke afsluiting van de Grebbeliniedijk. Al in 1629 werden op deze plaats versterkingen aangebracht om het oprukkende Spaanse leger tegen te houden. Deze versterkingen zijn in 1785-1886 omgewerkt tot het huidige verdedigingswerk. In 1847 is het werk verder verbeterd en in 1939 werd het opgenomen in de Valleistelling. Uit deze periode dateert een zwaar beschadigd betonnen onderstel van een koepelkazemat.

Omschrijving

In 1745 en 1746 aangelegd aarden VERDEDIGINGSWERK, gelegen aan het zuidelijk einde van de Grebbeliniedijk. Het werk bestaat uit een langwerpige aarden liniewal met een getenailleerd tracé. Een eerder aangelegde lunet ten noorden van het huidige Valleikanaal is inmiddels verdwenen. De afmetingen van het werk zijn 400 bij 40 meter. Op het werk bevinden zich nog twee grenspalen met de inscripties O1 en O28.

Waardering:

De aanleg is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Grebbelinie, zoals deze in een periode van 200 jaar in zes fasen is aangelegd. Van groot belang door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op:

a. het systeem van inundatie en accesverdediging (18de, 19de en 20ste eeuw), b. het systeem van 'levende' veldversterking in de diepte (20ste eeuw) c. de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940

Het betreft hier een complex dat in eerste aanleg een voorbeeld is van verdedigingswerken uit de periode fase 1: vanaf 1744, aanleg liniedijk en werken.

Archeologische waarden vanwege de verwachte in de bodem aanwezige sporen van loopgraven, tankgrachten en dergelijke.

Ensemble waarde vanwege zijn ligging binnen het systeem van de Grebbelinie in het algemeen, in het bijzonder als onderdeel van de nog gaaf bewaarde liniedijk tussen het Werk aan de Roode Haan en de kern van de gemeente Leusden. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang van de onderdelen van het complex. Tenslotte is hier sprake van een gave/redelijk gave relatie met het schootsveld en inundatieveld.

Het complex is zeldzaam omdat het een nog vrijwel compleet bestaand voorbeeld is van een 18e eeuws verdedigingswerk in de Grebbelinie en het is als zodanig representatief (karakteristiek) voor dit type verdedigingswerken.

Het werk is goed bewaard omdat nog vrijwel alle ertoe behorende onderdelen in meer of minder herkenbare vorm en functie aanwezig zijn.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528631. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk Stelling Werk aan de Roode Haan

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1785
1786
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing