528700 - Den Aalshorst
Dalfsen H 836
Bij Aalshorsterpad 12, 7722 JL te Dalfsen

Omschrijving

Rechts van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (3), oorspronkelijk als tuinmanswoning en stal in gebruik en thans als woning ingericht. Gebouw van één bouwlaag en een kapverdieping hoog onder een met blauwe pannen belegd, hoog schilddak. Schoorstenen op de hoeken en op de daknok een dakruiter met klok. De gevels zijn van rode baksteen opgetrokken. In het midden van de voorgevel een dubbele toegangsdeur met bovenlichten (aan de binnenzijde dichtgezet); ter weerszijden twee 40-ruits schuifvensters met onderluiken. In het dakvlak boven de dubbele deur een hooiluik met ronde beëindiging en zijstukken. Aan de overige gevels hebben wijzigingen plaats gevonden. In de linkerzijgevel is een venster dichtgezet, in de rechterzijgevel een venster bijgemaakt. Aan de achterkant is een toegang bijgemaakt. De hoge ruimte op de begane grond heeft een enkelvoudige balklaag haaks op de voorgevel. De oorspronkelijke indeling en aankleding is, met uitzondering van de kelder en de zolder, verdwenen wegens het inbrengen van een woning. Aan de linkerkant van de voormalige dienstwoning ligt een kleine kelder met tongewelf en rode plavuizen op de vloer. De zolder is met zes spanten onderverdeeld. Gehakte merken.

Waardering Het RECHTER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst is van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de architectuur passend bij het hoofdgebouw