528700 - Den Aalshorst
Dalfsen H 3320
Bij Aalshorsterpad 12, 7722 JL te Dalfsen

Omschrijving

Links van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (4), dat als oranjerie en stalling in gebruik was. Van dit gebouw is de oorspronkelijke indeling goed bewaard gebleven. Gebouw van één bouwlaag en een kapverdieping hoog onder een met blauwe pannen belegd, hoog schilddak. Schoorstenen op de hoeken. De gevels zijn van rode baksteen opgetrokken. In het midden van de voorgevel een dubbele toegangsdeur met bovenlichten; rechts daarvan twee 40-ruits schuifvensters met onderluiken; links van de toegang een 40-ruits venster met onderluik en een blinde nis. In het dakvlak boven de dubbele deur een hooiluik met ronde beëindiging en zijstukken. De linkerzijgevel is blind, in de rechterzijgevel drie 40-ruits vensters met onderluiken. Aan de achterkant is in later tijd een brede toegang met dubbele deur onder segmentboog bijgemaakt. De hoge ruimte op de begane grond heeft een enkelvoudige balklaag haaks op de voorgevel. Rechts is de oranjerie afgescheiden, de overige ruimte is onverdeeld. Onder de oranjerie ligt een kleine appelkelder met klinkers bestraat en een enkelvoudige balklaag haaks ten opzichte van de voorgevel. De zolder is met zes spanten onderverdeeld. Gehakte merken.

Waardering

Het LINKER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst is van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de architectuur passend bij het hoofdgebouw