Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528705
Complexnummer
528700 - Den Aalshorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82787/45
Kadastrale aanduiding
Dalfsen H 852
Aalshorsterpad 12, 7722 JL te Dalfsen

Omschrijving

Omschrijving

In 1911 gebouwd TUINMANSHUISJE (5), genaamd 'De Looze'. Op rechthoekige grondslag staand bouwwerk, opgetrokken van rode machinale baksteen onder een zadeldak tussen trapgevels. Het dak is met oud-Hollandse pannen gedekt. In de voorgevel (w) bevindt zich de entree met een opgeklampte deur in het houten kozijn met een getoogde dagkant. Rechts ervan een bolkozijn met roedeverdeling en luiken, beide onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen; de sluitstenen zijn met een kopje versierd. Links van de deur een 17de-eeuwse oeuil-de-boeuf en een gevelsteen. In de linkerzijgevel (n) een houten kruisvenster met roedeverdeling onder ronde ontlastingsboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en met siermetselwerk in de boogtrommel. Hierboven een luik met dito ontlastingsboog; gesmede sierankers. De trappen van de gevel zijn met natuurstenen lijsten afgedekt. De bovenste, iets uitkragende trap wordt op een console met kopje opgevangen. Bekroning met schilddragende leeuw. De rechterzijgevel (z) is, op een oculus in de geveltop na, blind. De bovenste trap wordt door een vaas bekroond. Aan de achterzijde (o) een aanbouw onder lessenaardak met opgeklampte deur en oeil-de-boeuf. Het inwendige is in gebruik als berging en opslag.

Waardering

TUINMANSHUISJE behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst is van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type

- wegens de toepassing van 17de-eeuwse bouwfragmenten

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie tot de tuin.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528700. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1720
1720
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing