528700 - Den Aalshorst
Dalfsen H 1686
Bij Aalshorsterpad 12, 7722 JL te Dalfsen

Omschrijving

Houten PRIEEL (11), gelegen in de rechthoekige tuin ten zuiden van de huisplaats. Het werd in 1908-1909 gebouwd naar ontwerp van A.C.A. baron van Dedem. Het gebouwtje staat op een onregelmatige, hexagonale grondslag op een bakstenen basement onder zinken tentdak met stenen bolbekroning. De rugzijde van het prieel is geheel gesloten, de aansluitende zijden zijn deels open. Tegen deze drie zijden is een zitbank aangebracht. De volgende twee, aanmerkelijk kortere zijden vormen de zijkanten van de bank. Ook deze zijn gedeeltelijk open en voorzien van rondbogen. De voorzijde van het prieel is geheel open gelaten. In het prieel een tegelvloer van zwarte en grijze natuursteen (marmer).

Waardering

PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de karakteristieke en decoratieve vormgeving

- wegens het type