528717 - De Klokkenberg
Ginneken H 2751
Bij Galderseweg 85, 4836 AD te Breda

Inleiding

Vrijstaand TRANSFORMATORHUISJE behorend tot het complex van Sanatorium De Klokkenberg. Het transformatorhuisje is gebouwd in de periode 1951-1953 en is ontworpen door C.H. de Bever en C.M. van Moorsel. Het transformatorhuisje staat aan de noordwestzijde van het complex bij de Galderseweg.

Omschrijving

Het gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen. Het is gedekt met een schilddak met pannen. De gevels zijn uitgevoerd in sober metselwerk met in de noord- oost- en westgevel een toegang. Boven de opening in de noordgevel is een oculus aangebracht voor de ventilatie. De toegangen in de oost- en westgevel zijn voorzien van een gemetseld toegangstrapje. In alle gevels zijn aan de boven en onder vierkante ventilatieopeningen aangebracht. De kunststenen dakrand vormt tevens de goot.

Waardering

Het TRANSFORMATORHUISJE van complex Sanatorium De Klokkenberg is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege wederopbouw:

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het sanatorium dat bijdroeg aan het zelfvoorzienende karakter;

- vanwege de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen;

- vanwege de grote mate van gaafheid;

- vanwege de grote mate van herkenbaarheid.