528717 - De Klokkenberg
Ginneken H 2556
Galderseweg 85, 4836 AD te Breda

Inleiding

BOERDERIJ Sweep, gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl, behorend tot het complex Sanatorium De Klokkenberg. De boerderij staat ten noordwesten van het hoofdgebouw van het complex de Klokkenberg.

Omschrijving

Het woongedeelte is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met kap. Het zadeldak is gedekt met rode pannen. De kozijnen, ramen en deuren zijn van hout. Het interieur met oorspronkelijke indeling vertoont een gang met een terrazzovloer en geschilderde imitatie-marmeren wanden en een sober stucplafond. Het schilderwerk in de gang betreft de oorspronkelijke kleurafwerking. Ook het schuurgedeelte is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een bouwlaag met kap. De gevels zijn opgetrokken in metselwerk met kettingverband en het zadeldak is gedekt met rode pannen. De gevelindeling is utilitair van karakter met diverse stalramen, staldeuren en ventilatieroosters. De hoofddraagconstructie van de kap is gevormd door vier grenenhouten kapspanten in combinatie met het metselwerk van de buitengevels. Spantopbouw bestaande uit een tussenbalkjuk waarop een nokstijlspant met spantussenbalkstuk en kreupele stijlen is geplaatst.

Waardering

De BOERDERIJ van complex Sanatorium De Klokkenberg is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege wederopbouw:

- vanwege de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen;

- vanwege de grote mate van gaafheid;

- vanwege de grote mate van herkenbaarheid;

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het sanatorium dat bijdroeg aan het zelfvoorzienende karakter.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bever, C.H. de ; Noord-Brabant