528717 - De Klokkenberg
Ginneken H 2796
Schoondonksedreef 18, 4836 AJ te Breda

Inleiding

Voormalige DOKTERSWONING behorend tot het complex Sanatorium de Klokkenberg. De woning is ontworpen door C.H. de Bever en C.M. van Moorsel in traditionalistische stijl en is gebouwd in de periode 1951-1953. Het huis maakt deel uit van een rij huizen aan de zuidzijde van het terrein.

Omschrijving

De DOKTERSWONING is gebouwd op een L-vormige plattegrond en is opgetrokken in metselwerk en heeft een schilddak gedekt met blauwgrijze pannen, doorbroken door gemetselde schoorstenen. De hoofdingang is geplaatst in entreeportaal met schilddak. Ramen met roedenverdeling. Het huis heeft zijn oorspronkelijke inrichting en structuur grotendeels behouden.

Waardering

De DOKTERSWONING van complex Sanatorium De Klokkenberg is van algemeen belang als toonbeeld van de vroege wederopbouw:

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het sanatorium dat bijdroeg aan het zelfvoorzienende karakter;

- vanwege de ensemblewaarde met betrekking tot de functionele en visuele relatie tussen de verschillende complexonderdelen;

- vanwege de grote mate van gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning