Oldebroek P 456
Zuiderzeestraatweg 413, 8091 PA te Wezep

Omschrijving onderdeel 5.

Ten noordoosten van het hoofdgebouw gelegen voormalig KOETSHUIS met koetsierswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in sobere neorenaissancestijl. Gebouw op L-vormige plattegrond, van een bouwlaag hoog onder met grijze kruispannen belegd schilddak. De noordoostkant (links) bevatte de koetsierswoning, in het midden was de paardenstal en de noordwestkant (rechts) de ingang en stalling voor de rijtuigen. Het inwendige is omstreeks 1990 tot woning verbouwd met handhaving van een deel van de indeling, de originele hoogte en balklaag en (in de voormalige paardenstal) de in visgraatmotief gelegde bestrating. De gevels zijn van rode baksteen opgetrokken en zijn onder de daklijst met een muizentandlijst versierd. In de noordelijke gevel getoogde deuren en vensters met luiken; in de uitbouw met de grote toegangsdeuren tot de stalling. Deuren en vensters onderling met een gecementeerde lijst verbonden. In het dakvlak twee dakkapellen. In de zuidgevel ter hoogte van de voormalige woning en de stalling iets naar voren springende delen van twee bouwlagen hoog die met een zadeldakje op het grote dakvlak aanlopen. Ook hier getoogde deur en vensters van verschillende vormen met luiken, muizentandlijst en gecementeerde horizontale banden.

Waardering

Het voormalige KOETSHUIS met koetsierswoning, behorend tot de historische buitenplaats De Oldhorst, is van belang:

- vanwege de eenvoudige harmonieuze vormgeving;

- vanwege de karakteristieke situering aan de oprijlaan;