Velp Gelderland B 39
Bij Biljoen 1, 6883 JH te Velp

Omschrijving onderdeel 4: VOORPLEIN MET KEERMUREN EN BRUGGEN.

Voor kasteel Biljoen ligt een omgracht en geheel ommuurd VOORPLEIN waarop het bouwhuis staat, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. De bakstenen KEERMUREN zijn op enkele plaatsen van trapjes voorzien. Aan de noordzijde leidt een trap met natuurstenen treden naar een eenvoudig houten brug waarop een zwart geschilderd smeedijzeren hekje met een draaibare vleugel staat. Aan de zuidzijde is eenzelfde trap gesitueerd op een plek waar voorheen een trekbootje lag dat met de overzijde van de gracht in verbinding stond. Thans staan er nog twee gecanneleerde zuilen met Ionische kapitelen waarop een bol. Daarnaast een muur opgetrokken van sintels, zodat de muur een rotsachtig aanzien heeft.

De muren van de uitzwenkende dubbele RONDBOOGBRUG die het kasteeleiland met het voorplein verbindt zijn voorzien van een natuurstenen wapen (van Anna Polowna), natuurstenen balusters met voet- en dekplaten, en tien natuurstenen leeuwen en beren die wapens dragen. De leeuwen en beren staan op voetstukken met verdiepte velden. De keermuren naast de toegang tot de brug zijn gedecoreerd met natuurstenen voluten.

De in rode baksteen opgetrokken, driedubbele RONDBOOGBRUG naar het voorplein heeft hoge muren (deels keermuren) voorzien van een ezelsrug. Deze brug dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog en vervangt een houten brug.

Waardering

Het VOORPLEIN MET KEERMUREN EN BRUGGEN behorende tot de historische buitenplaats Biljoen is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid;