Diepenheim B 2636
Diepenheim B 2852
Diepenheim B 3645
Diepenheim B 1919
Diepenheim B 530
Bij Stedeke 11, 7478 RV te Diepenheim

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN - EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg van Het Warmelo heeft kenmerken uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. De oude structuur van de lanen en de deels driedubbele omgrachting duiden op een vroeg 17de-eeuwse aanleg. Het gehele terrein is omgeven door bosaanplant en open velden. Baron Creutz heeft halverwege de jaren twintig van de 20ste eeuw opdracht gegeven de tuinen te restaureren. Vanaf circa 1930 is hiermee, waarschijnlijk deels naar ontwerp van tuinarchitect H. Poortman, begonnen. Dit leidde tot een gemengde tuinstijl. Achter het huis kwam, binnen de oorspronkelijke 17de-eeuwse Hollands classicistische tuinaanleg, een grote omgrachte gazontuin met borders. Resten van de 19de-eeuwse landschapstuin liggen buiten de watergangen en bevatten veel romantische kleine 'parkkamers' en 'parkgangen' en rododendrons. Uit de 19de eeuw stamt tevens het idee van de bomenverzamelingen (arboreta en pineta) en bijzondere vogelverzameling, in de vorm van een menagerie. Na de familie Creutz zijn in de periode 1952 -1971 de tuinen in stand gehouden en deels vernieuwd door prinses Armgard van Lippe Biesterfeld. Sinds 1977 is de oorspronkelijke aanleg in stand gehouden en vinden nog steeds aanvullingen, verfijningen en reconstructies plaats. Tot de historische tuin- en parkaanleg behoort het aan de voorzijde van het hoofdgebouw gelegen plein. Dit plein heeft een vierkant gazon met afgeronde hoeken, omgeven door grind. Op het middengazon zijn op decoratieve wijze lage buxushagen aangeplant, de inrijpoorten van de bouwhuizen worden geflankeerd door taxus (vormsnoei). Tevens omvat de historische tuin- en parkaanleg een dicht bij het huis liggende 17de-eeuwse 'Franse tuin' met een rococovijver, een rozentuin met een nieuwe kas die als oranjerie fungeert, en een vogeltuin. Rond de Franse tuin is in de 18de eeuw een park aangelegd in de Engelse stijl met onder meer meerdere soorten exotische bomen. Vermoedelijk is er in de periode van de familie Creutz de grote ronde vijver achter het huis aangelegd. De 19de-eeuwse, ten oosten van het hoofdgebouw gelegen Victoriaanse tuin (Pinetum) wordt gekenmerkt door een groot gazon dat wordt omzoomd door grote naaldbomen. In de 20ste eeuw is aangrenzend aan de moerastuin de puttuin aangelegd, symmetrisch van opbouw, kleinschalig en intiem van sfeer. Deze puttuin wordt omgeven door taxushagen en heeft oosterse stijlvormen in de vorm van twee langwerpige, natuurstenen vijvertjes en een hoge waterput van zandsteen. De puttuin is te bereiken middels een smeedijzeren tuinhek en enkele zandstenen treden.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang vanwege:

- de voorbeeldfunctie als een zeldzaam en representatief vroeg 17de-eeuwse tuinaanleg;

- de aanwezigheid van de oorspronkelijke structuren van de verschillende perioden van aanleg;

- het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur;

- de helderheid van het concept van aanleg;

- de, deels ook in detail, nog vrij gaaf bewaarde structuur;

- de aanwezigheid van monumentale pineta en een bijzondere vogelverzameling;

- de aanwezigheid van tuinsieraden;

- de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- zijn verbinding met het omringende kampenontginnings- en essenlandschap;

- zijn geografische samenhang met het nabij gelegen kasteel Diepenheim, het oude stedeke Diepenheim en het dorp Diepenheim.

restauratie

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin