Diepenheim B 2852
Stedeke 12, 7478 RV te Diepenheim
Stedeke 13, 7478 RV te Diepenheim

Omschrijving

OOSTELIJK BOUWHUIS. Aan de oostzijde van het voor het hoofdhuis gelegen plein bevindt zich een bouwhuis met in het midden een inrijpoort. Deze inrijpoort wordt gedekt door een zandstenen strek waarin het jaartal 1777 is aangebracht. Aan weerszijden bevinden zich vensters met een natuurstenen tussendorpel en houten luiken. De gevel is symmetrisch ingedeeld. Het op rechthoekige grondslag gebouwde bouwhuis heeft een door Oudhollandse rode pannen gedekt schilddak met daarop drie dakkapellen met een fronton en wangstukken. Aan de achterzijde en de zijkanten van het dak zijn recent enkele dakramen geplaatst.

Vroeger heeft dit bouwhuis ondermeer als oranjerie gefungeerd; thans is het in gebruik als woning. Aan de westzijde van het plein bevindt zich een vrijwel identiek bouwhuis.

Het OOSTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;