Diepenheim B 3646
Stedeke 8, 7478 RV te Diepenheim

Omschrijving

BOERDERIJ MET SCHUUR. Op buitenplaats Het Warmelo ten noordwesten van het hoofdhuis gelegen boerderij met bijbehorende schuur (1914). De roodbakstenen boerderij bestaat uit een dwars geplaatst voorhuis met daarachter een als opslagruimte dienstdoend achterhuis. Het rechthoekige voorhuis is voorzien van een wolfsdak en een schoorsteen en wordt gedekt door gesmoorde Oudhollandse pannen. Het dakschild aan de voorzijde heeft twee dakkapellen met draairamen en een pannenbedekking. In het midden van de voorgevel worden een toegangsdeur en de twee T-vensters ernaast gedekt door een natuurstenen strek. Daarnaast zijn nog twee T-vensters met luiken. Aan de linker zijgevel van het voorhuis zijn drie T-vensters. Dit geldt eveneens voor de rechter zijgevel. Daarnaast bevindt zich tussen de vensters op de begane grond een deur met een bovenlicht. De huidige toegangsdeur bevindt zich in de rechter zijgevel van het achterhuis ter hoogte van de keuken. In het overwegend sobere interieur zijn in de keuken een authentieke betegelde schouw. Het achterhuis is voorzien van een zadeldak met een wolfseind en gesmoorde Oudhollandse pannen. Aan de achtergevel zit een getoogde baanderdeur met erboven hooiluiken. Aan weerszijden van de baanderdeur twee getoogde houten geschilderde deuren en twee kleine stalramen. De linker zijgevel van het achterhuis is aan het zicht onttrokken door de ernaast gelegen schuur. Aan de rechtergevel bevinden zich meerdere deuren en vensters. Alle gevels van de boerderij zijn voorzien van een geschilderde wit-grijze plint en van natuurstenen banden die het geheel verlevendigen.

Links naast de boerderij ligt de bijbehorende roodbakstenen schuur met een gesloten wolfsdak en gedekt door gesmoorde Oudhollandse pannen. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. De houten deur met bovenlicht wordt geflankeerd door twee meerruitsschuifvensters met luiken. Rechts in de gevel bevindt zich een iets kleiner meerruitsschuifvenster en boven het middelste venster een halfrond stalraam. In de achtergevel zit eveneens een getoogde baanderdeur met witte natuurstenen sluitstenen. De houten deur en het meest linker stalraam zijn voorzien van een natuurstenen strek. De rechter zijgevel heeft een ritmische indeling waarbij de houten deuren en de tweeruitsstalramen elkaar om en om afwisselen. De rechter zijgevel heeft meerdere meerruitsstalramen en deels aan het zicht onttrokken door nieuwe bebouwing. Vermoedelijk is deze schuur vroeger een boerderij geweest gezien de gevelindeling en de toepassing van luiken.

De BOERDERIJ MET SCHUUR is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;