Diepenheim B 1936
Grotestraat 2, 7478 AC te Diepenheim

Omschrijving

DIENSTWONING. In de meest noordelijke hoek van buitenplaats Het Warmelo aan de Grotestraat gelegen dienstwoning. Deze uit ca. 1920 gedateerde roodbakstenen woning is via een 19de-eeuws smeedijzeren hek en een fraai gemodelleerde groene haag verbonden met de nabij gelegen dienstwoning. Van oorsprong was het huis opgedeeld in het woongedeelte en de deel. De deel is thans als woonkamer in gebruik. De woning met een rechthoekig plattegrond heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt dwars geplaatst wolfsdak en een schoorsteen. De bakgoten aan de onderzijde van het dak worden ondersteund door ijzeren steuntjes. De voorgevel is gericht naar het hek en de entree. De toegangsdeur met een bovenlicht en een ontlastingsboog bevindt zich aan de linkerkant en is te bereiken via een ronde verhoging in de haag die voor het huis staat. Naast de toegangsdeur zijn drie meerruitsschuifvensters en een stalraam met luiken. Aan de achterzijde van het pand bevinden zich twee van recentere datum aangebouwde dakkapellen met zesruitsvensters en meerdere kleine raampjes. Aan de linker zijgevel (gericht naar de Grotestraat) twee meerruitsschuifvensters met ontlastingsbogen en houten beschilderde luiken. Op de verdieping eveneens een meerruitsvenster met aan weerszijden twee kleine halfronde raampjes. In de rechter zijgevel zijn de oorspronkelijke baanderdeuren vervangen door nieuwe baanderdeuren, met in de bovendeuren glas. Hierboven bevindt zich een klein rond raampje en aan weerszijden een stalraam. Rondom het huis is een zwart-witte plint geschilderd. In het dakschild bevinden zich enkele niet oorspronkelijke dakramen.

De DIENSTWONING is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;