Diepenheim B 1918
Lochemseweg 1, 7478 RT te Diepenheim

Omschrijving

DIENSTWONING. In de meest noordelijke hoek van buitenplaats Het Warmelo aan de Lochemseweg gelegen dienstwoning. Deze uit circa 1920 daterende roodbakstenen woning is via een 19de-eeuws smeedijzeren hek en een fraai gemodelleerde groene haag verbonden met de nabij gelegen dienstwoning. Van oorsprong was het huis opgedeeld in het woongedeelte en de deel. Thans is de deel bij het woongedeelte getrokken. De woning met een rechthoekig plattegrond heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met een wolfseind en een schoorsteen. De bakgoten aan de onderzijde van het dak worden ondersteund door ijzeren steuntjes. De toegangsdeur in de voorgevel is te bereiken via een ronde verhoging in de haag die voor het huis staat. Aan weerszijden van de deur een meerruitsschuifvenster met een ontlastingsboog en houten geschilderde luiken. Op de verdieping een dubbele meerruitsvenster met luiken. De top van de gevel is bedekt met zwarte houten planken. De zijgevels zijn voorzien van meerdere meerruitsschuifvensters met luiken en een klein stalraampje. In de achtergevel zijn de baanderdeuren vervangen door nieuwe deuren, met in de bovendeuren glas. Aan weerszijden bevinden zijn enkele stalramen en boven de tuindeuren een venster met luiken. In het dakschild bevinden zich enkele niet oorspronkelijke dakramen.

De DIENSTWONING is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;