528801 - Vecht en Lommer
Loenen E 727
Oud Over 59, 3632 VB te Loenen aan de Vecht

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW 'Vecht en Lommer'.

Het 18de-eeuwse deel van het huis is gebouwd op een vrijwel vierkante plattegrond. Het gebouw wordt afgesloten door twee zadeldaken tussen tuitgevels. De tuitgevels hebben aan weerszijden brede schouderstukken met eenvoudig rolwerk. Tussen de topgevels aan de rivierzijde een marmeren vrouwenbuste en aan de straatzijde een mannenbuste. Op het dak een klokkenstoel met luidklok 'M.E. Pieter Seest Amstelodami Ao 1763'. De gevel aan Vechtzijde is gepleisterd en wit geschilderd, de overige gevels van dit deel zijn wit geschilderd over de baksteen heen. De entree aan de straatzijde heeft een houten 18de-eeuwse omlijsting en een roedevenster in het bovenlicht. De entree wordt geflankeerd door vensters met kleine roedeverdeling (roedeverdeling uit 1920). Op de verdieping en in de geveltop vensters met vierruits roedeverdeling. Op de verdieping hebben de vensters persiennes. De entree aan de Vechtzijde heeft een vergelijkbare omlijsting, maar met gebogen roeden (1835) in het bovenlicht en wordt geflankeerd door fenêtres à terre (1908). Boven de ingang een blindnis. Overigens vierruits vensters. Aan de zuidzijde bevindt zich de muziekzaal van baksteen waarvan de erker een veelzijdige beëindiging heeft. Gekoppelde vensters en een deur aan de zuidkant. Boven de vensters over de hele breedte van de aanbouw decoratief metselwerk met daarboven een gemetselde balustrade met roosterwerk van baksteen die een balkon omsluit. Aan de noordzijde een uit baksteen opgetrokken bouwdeel onder zadeldak tegen tuitgevel. Deur en vensters met kleine roedeverdeling.

De indeling van het 18de-eeuwse gedeelte is op de begane grond sinds de bouw weinig veranderd. Een centrale gang (iets breder aan de straatzijde bij wijze van vestibule) loopt van de ingang aan de straatzijde naar de toegang aan de Vechtzijde. Aan de rechterzijde bevond zich in de 18de eeuw de keuken, een gedeelte met de trap naar boven, een bijkeuken, provisiekamer, de trap naar de kelder en een WC en aan de Vechtzijde een kamer. Aan de linkerkant lagen kamers en suite. Alle vertrekken op de begane grond waren van schouwen voorzien. Op de verdieping bevonden zich de slaapkamers. Na de verbouwing van 1920 werden de keuken, bijkeuken, dienkeuken en WC's verplaatst naar de nieuwe aanbouw aan de noordkant. De oude keuken werd tot biljartkamer (billardkamer) ingericht. De kamer rechts achter tot eetkamer. De in 1920 gerealiseerde indeling van de verdieping is grotendeels intact. Van de aankleding zijn de volgende onderdelen van historische waarde:

- de met geglazuurde plavuizen belegde, drijvende kelder;

- de met marmeren platen belegde gang met acht symmetrisch geplaatste deuren met geprofileerde omlijstingen, toegang gevend tot vier vertrekken en de trap naar boven, afgewisseld door blindnissen;

- het stucplafond boven de vestibule met amandelvormig stucwerkornament van olijftakken met Mercuriuskop in stralenkrans (1835);

- het rechter voorvertrek met schouw (18de-eeuws) en hardstenen schouwwangen (1920);

- het rechter achtervertrek met schouw (XIX), houten lambrisering en glazenkasten in 18de-eeuwse vormen;

- het linker voorvertrek verbonden met 18de-eeuwse schuifdeuren met de kamer en suite. Schouwmantel (1835) met houten boezem in neo Lodewijk XVI-vormen. Binnenluiken;

- het linker achtervertrek met enkelvoudige balklaag, houten lambrisering, schouw (1835) en glazenkasten als rechts;

- in de in 1920 tot stand gebrachte dwarsgang een hoekschouwtje met houten boezem en ovale spiegel;

- muziekzaal met slap gebogen plafond met houten regels. Vensterbank geflankeerd door ingebouwde kasten aan straatzijde. Twee marmeren schouwen (eind XVIII, begin XIX);

- dienkeuken met mozaïekvloer in geel, grijs, zwart en wit.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW 'Vecht en Lommer' behorend tot de historische buitenplaats Vecht en Lommer is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- als goed voorbeeld van een 18de-eeuwse buitenplaats die in het begin van de 20ste eeuw aan de toenmalige eisen van bewoonbaarheid is aangepast en ingedeeld;

- wegens de ligging tegenover het dorp Loenen;

- als herinnering aan een buitenplaatsenlint waar er slechts enkele van over gebleven zijn.