528801 - Vecht en Lommer
Loenen E 876
Loenen E 729
Loenen E 875
Bij Oud Over 59, 3632 VB te Loenen aan de Vecht

Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg.

Overtuin met PARKAANLEG bestaande uit golvende boomcoulissen rond een gazon, waarin forse solitairen (eik, kastanje, tamme kastanje, rode beuk) met onderbeplanting van struiken (rododendron, taxus, hulst, azalea, deutzia, sering), waar doorheen een wandeling voert. In het gazon ligt een schuin met de kavel mee lopend pad. In dit deel bevindt zich de oude tuinmanswoning. Aan de zuidzijde loopt over de hele diepte van het park een berkenlaan. Aan oostzijde is in de coulisse een doorzicht geschapen naar het achtergelegen bouwland, dat met een bomenrij wordt afgesloten. In dit deel een gebogen laan en een ronde vijver. Aan Vechtzijde is een houten waterterras. De beschoeiing bestaat uit gesmoorde dakpannen.

Waardering

De TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Vecht en Lommer is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de bewaard gebleven 19de-eeuwse structuur;

- als een van de heel weinig resterende overtuinen van dit formaat en inrichting langs dit deel van de Vecht.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Overtuin