528801 - Vecht en Lommer
Loenen E 875
Oud Over 40, 3632 VD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSWONING.

De TUINMANSWONING wordt al op de kaart van Covens en Mortier van Loenen uit 1726 afgebeeld en is dus ouder dan het hoofdgebouw. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder met grijze pannen belegd zadeldak. De gevels zijn van een pleisterlaag voorzien. De oorspronkelijke toegang bevindt zich in het midden van de noordgevel. Daarnaast een roedevenster. In dezelfde gevel een kelderlicht. De deur uiterst rechts is een toevoeging uit de jaren negentig van de twintigste eeuw. De westgevel heeft een roedevenster met luiken en een vierkant venster in de geveltop. Aan de zuidzijde deur en vensters van verschillend formaat. Aan de oostkant een opkamer venster en een kelderlicht daaronder. In het interieur aan de oostkant een onderkelderde opkamer die via twee zijden toegankelijk is. Kelder met balken plafond en karnrand. Opkamer met enkelvoudige balklaag. In de grote woonkeuken een 19de-eeuwse rondboognis voor een kolomkachel, versierd met doekfestoen.

De TUINMANSWONING behorend tot de historische buitenplaats Vecht en Lommer is van belang:

- wegens de ouderdom;