Brakel N 303
Brakel H 152
Brakel N 301
Brakel N 299
Bij Dwarssteeg 4, 5306 BC te Brakel

Onderdeel 2

Omschrijving

Rond het huis Brakel gelegen vroeg 19de-eeuws LANDSCHAPSPARK waarin opgenomen de ruines van het Slot te Brakel (zie hiervoor onderdeel 4), de voormalige voorburcht met moestuin (zie hiervoor onderdeel 3) en het omgracht terrein met het huis 't Spijker (zie hiervoor de onderdelen 5, 6 en 7). Het tussen 1811 en 1823 tot stand gekomen landschapspark is gelegd over een 18de-eeuwse structuur die voornamelijk op het nut gericht was: een in vakken verdeeld terrein met bouw- en weilanden, boomgaarden en een moestuin. Al die utilitaire functies zijn in 1811 en volgende jaren bewust verweven met het park en maken daar deel van uit. Het park bestaat uit een aantal delen en elementen van historisch belang. Het eerste is het gebogen weiland met serpentinevijver en eilandje aan de oostkant van het huis. Vanaf de Dwarsweg is er een weids uitzicht op het huis; vanaf de ingangen van de gebogen oprijlanen is het huis aan het zicht onttrokken. Pas wanneer de bochten van de oprijlaan omgereden zijn, komt het huis als bewust gecreëerd verrassingseffect tevoorschijn. De Hoge Dreef is het rechte pad dat van de kerk naar het Huis te Brakel door het bos loopt. Vanaf het pad zijn zowel de kerk als het huis zichtbaar. Aan de westzijde van het huis ligt het romantische, dichte parkbos rond de omgrachte ruïne. In het licht geaccidenteerde bos slingeren wandelpaden op zo'n manier dat de ruïne steeds vanuit een ander gezichtspunt zichtbaar wordt. De andere kant van het wandelpad biedt uitzichten op de daaromheen liggende, met lanen doorsneden en met boomsingels afgezette en solitairen beplante bouw- en weilanden. Voorts bevindt zich in het parkbos ten noorden van de ruïne de eveneens omgrachte en ommuurde moestuin (zie hiervoor onderdeel 3). Aan de noordkant van het park ligt het in 1837 bij de aanleg opgenomen en daarmee visueel en fysiek verbonden omgrachte terrein met het middeleeuwse huis 't Spijker. Vanaf 't Spijker loopt een door een gracht begeleid en met laanbomen beplant slingerpad rond de buitenplaats. Al lopend wordt afwisselend de blik het park en de omgeving ingetrokken.

Waardering

De HISTORISCHE PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Brakel is van algemeen cultuurhistorisch, bijzonder tuinhistorisch en landschappelijk belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de ontwikkelingsgeschiedenis

- wegens de goed bewaard gebleven vroeg 19de-eeuwse, landschappelijke aanleg, geïnspireerd op een ontwerp van H. van Lunteren

- wegens het betrekken van de ruïne in de landschappelijke aanleg

- wegens de functioneel en visueel ruimtelijke samenhang met de gebouwde onderdelen van de buitenplaats

- wegens de integratie van agrarische componenten in de aanleg

- als bosrijk element in het omringende open landschap