Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528831
Complexnummer
528825 - Brakel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/73
Kadastrale aanduiding
Brakel N 1092
Bij Dreef 1, 5306 BB te Brakel

Omschrijving

Onderdeel 6

Omschrijving

Het BRUGGENHOOFD van de Kerkbrug, gelegen op de noordoostelijke hoek van 't Spijker (zie hiervoor onderdeel 54), zou dateren uit de tijd van de Commanderij vóór 1616. In de 16de eeuw Omstreeks die tijd zou op de noordoosthoek van het gebouw een brug zijn aangelegd die rechtstreeks toegang bood tot het terrein van de naastgelegen kerk. In de 18de eeuw vervallen werd de brug in 1837, samen met de omgrachting, weer hersteld. Van de brug rest thans alleen het bakstenen bruggenhoofd. Via een deurtje in de oostelijke aangebouwde vleugel van 't Spijker kon men direct op de brug komen. Op een tekening uit 1735 die op 't Spijker wordt bewaard is het oorspronkelijke buitenkant te zien: een veelzijdige opbouw met langgerekte vensters en kleine openingen daarboven onder een tentdak met bekroning. Het bovendeel bestaat niet meer. In het muurwerk van de noordoosthoek van 't Spijker zijn de sporen nog zichtbaar. In baksteen opgemetseld bruggenhoofd op nagenoeg vierkante grondslag. Het muurwerk is aan drie zijden opgetrokken. Aan de zuidwestkant is het open. Het bruggenhoofd heeft aan noordoostzijde een houten opgeklampte deur binnen een segmentboog, die voorheen opende op de brug. Onder de deur aan buitenzijde een natuurstenen dorpel. De binnenzijde van de beide andere gevels hebben twee spaarbogen, in een waarvan een opening. De gevels worden met een bakstenen rollaagje afgesloten.

Waardering

BRUGGENHOOFD bij 't Spijker, behorend tot de historische buitenplaats Brakel van cultuurhistorisch belang:

- als onderdeel van een brug van 't Spijker naar de kerk in een periode dat 't Spijker in gebruik was als commanderij van de ridders van St. Jan van Jeruzalem. commanderie

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528825. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing