Tellegenlaan 3, 6814 BT te Arnhem

Omschrijving

Het in oorsprong midden 18de-eeuwse HUIS SONSBEEK dat in 1821 gewijzigd en verhoogd is in neoclassicistische stijl (neo-Grec), bestaat uit een fors, bijna vierkant middenblok van drie bouwlagen en een schilddak; aan weerszijden hiervan vleugels van twee bouwlagen op eveneens een nagenoeg vierkante plattegrond onder omlopende afgeplatte schilddaken. Aan de noordzijde (hoofdingangszijde) springt het middenblok ten opzichte van de vleugels naar voren. Aan de zuidzijde bezit het middenblok een driezijdige middenrisaliet over drie bouwlagen. Voor dit bouwdeel bevindt zich een brede serre met balkon.

Het gehele gebouw bezit wit gepleisterde gevels en rondom een hardstenen plint. De vensters bezitten nog merendeels hun oude kozijnen met hardstenen lekdorpels, maar alle ramen zijn vernieuwd. De gevels sluiten aan de bovenzijde af met een eenvoudig hoofdgestel. De dakschilden worden aan het oog onttrokken door een forse, wit geschilderde en gepleisterde balustrades met reeksen balusters, onderbroken door panelen en hoekdelen, die worden bekroond door grote, wit geschilderde vazen.

De geheel symmetrisch opgezette noordgevel bevat de hoofdentree. Het middenblok is hier vijf traveeën breed en bezit in de middenas de omlijste hoofdingang met hardstenen stoep. De ingang bevat een dubbele houten paneeldeur en een bovenlicht met twee ramen. Hierboven een balkon op gebeeldhouwde consoles. Smeedijzeren balkonhek met gietijzeren ornamenten. Balkondeur in een hardstenen omlijsting met geprofileerde kroonlijst. De overige traveeën bezitten vensters die naar boven toe in grootte afnemen.

De zijvleugels zijn drie traveeën breed en diep. Hierin vensters als voren.

De zuidgevel heeft een driezijdig uitgebouwd middengedeelte waarin vensters als voren. Voor het middenblok een vijfzijdige serre met wit geschilderde zuilen met kapitelen en een balustrade. De serre is geplaatst op een bordes met hardstenen traptreden. De traveeën aan weerszijden van de serre bezitten een terrasdeur.

In het INWENDIGE van het gebouw zijn als gevolg van vele ingrijpende verbouwingen nauwelijks oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven. Van belang zijn nog een kleine 18de-eeuwse kelderruimte met vier gewelven met brede gordelbogen op centrale middenpijler; voorts een eenvoudige, laat 19de-eeuwse kapconstructie. In één van de zijvleugels is een monumentaal beschilderd 17de-eeuws houten balkenplafond uit het gesloopte pand Oeverstraat 33 aangebracht.

Waardering

Het HUIS SONSBEEK behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen cultuurhistorisch, architectonisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de neoclassicistische (neo-grec) architectuur;