Zijpendaalseweg 24 A, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

Voormalige MOLENSCHUUR bij de Witte watermolen, thans in gebruik als bezoekerscentrum, gelegen ten westen van de Witte molen, aan de rand van het park Sonsbeek aan de St. Jansbeek. De middenlangsdeelschuur, vermoedelijk van laat 17de-eeuwse oorsprong, is verbouwd en uitgebreid in de 18de eeuw, waarbij de huidige voorgevel met deeldeuren onder een korfboog en ovale vensters aan weerszijden ontstond. Ten behoeve van de inrichting tot bezoekerscentrum in 1983 werd een aantal aanpassingen uitgevoerd, zoals het inbouwen van een verdieping met kantoorruimte, rustend op de oude gebinten. Ook werd een aantal kleine vensters en een ingang in de achtergevel ingebroken. Aan de binnenzijde werden klampmuren aangebracht. De gebint- en kapconstructie werd geheel wit geschilderd.

Grote schuur op rechthoekige plattegrond onder wolfsdak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De bakstenen gevels zijn geheel wit geschilderd, met donker geschilderde plint. De voorgevel heeft in het midden een dubbele deeldeur onder een korfboog met natuurstenen sluitsteen. Aan weerszijden ovale vensters. In het voorste deel van de rechter zijgevel bevindt zich een deur. In het achterste deel van deze gevel vijf houten deurtjes. In het bovendeel van de achtergevel bevinden zich sporen van een dichtgemetseld hooiluik met rollaag aan de onderzijde. In deze gevel zijn vier staafankers aangebracht.

In het inwendige zeven ankerbalkgebinten, waarvan het meest zuidelijke in de 18de eeuw werd toegevoegd.

Waardering

De voormalige MOLENSCHUUR behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de toegepaste bouwmaterialen;