Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528863
Complexnummer
528855 - Sonsbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/6
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem N 8102
Parkweg 2, 6815 DJ te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

Voormalige BOERDERIJ uit omstreeks 1800, gelegen ten noorden van de Grote Vijver. De boerderij staat op het terrein, dat vroeger bekend stond als 'De Wildbaan'. De boerderij is verbouwd tot restaurant, waarbij in de deelruimte diverse constructies werden ingebouwd.

Uit baksteen opgetrokken hallehuisboerderij met middenlangsdeel, op rechthoekige plattegrond onder wolfsdak, gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Voor- en achtergevel bezitten vlechtingen en staafankers. De voorgevel is asymmetrische van indeling. Uiterst links en rechts bevinden zich kleine vensters met rollagen aan onder- en bovenzijde en houten luiken. Ingang met bovenlicht met roedeverdeling. Rechts hiervan een groot venster met houten luiken met sierlijsten. In de zolderverdieping twee kleine 4-ruits vensters.

De zeer lage rechter zijgevel heeft bij het voormalige bedrijfsgedeelte zes bakstenen steunbeertjes, gemetseld in machinale baksteen. Vier vensters. De linker zijgevel gaat grotendeels schuil achter een jongere aanbouw. Een gedeelte is gepleisterd en bevat een houten deur.

De achtergevel bezit in het midden de vroegere deelingang onder een brede korfboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Aan weerszijden bevinden zich ovale stalvensters met rollagen en 9-ruits ijzeren ramen. Geheel links en rechts de voormalige stalingangen met rondboogdeuren met natuurstenen duimblokken.

Van het oorspronkelijke INTERIEUR van de boerderij resteert de ankerbalkconstructie uit omstreeks 1800. Onder het rechter gedeelte (rechts voor) van de boerderij bevindt zich een kleine gewelfkelder. Het gewelf is segmentvormig.

Waardering

De voormalige BOERDERIJ behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de toegepaste bouwmaterialen;

- wegens de houtconstructie;

- wegens de markante situering aan de Grote Vijver aan de rand van het park.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528855. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw voormalige boerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1800
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing