Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528864
Complexnummer
528855 - Sonsbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/188
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem N 8102
Zijpendaalseweg 28, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

Grote blokvormige RENTMEESTERSWONING uit ca.1890, gebouwd in eclectische stijl. Het huis heeft een houten veranda tegen de rechter zijgevel en een jongere uitbouw tegen de achtergevel. Dit deel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het vrijstaande pand is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Zijpendaalseweg en is de enige villa aan deze verder niet bebouwde zijde van de Zijpendaalseweg.

Gebouw opgetrokken van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een omlopend afgeplat schilddak hoog. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voor- en zijgevels worden in horizontale zin geleed door een hardstenen (voorgevel) of gepleisterd (overige gevels) plint, natuurstenen speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters, een geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen en ter afsluiting aan de bovenzijde een hoofdgestel. De licht getoogde vensters hebben segmentbogen en sluit- en aanzetstenen. Op de hoeken bakstenen hoekpilasters met zandstenen blokken en bewerkte consoles op het hoofdgestel. De drie traveeën brede voorgevel bezit een risalerende middentravee. Dakkapel boven de middentravee met plat dak, rondboogvenster en houten omlijsting, bestaande uit pilasters en een doorbroken fronton met ornament. Het hoofdgestel met tandlijst onder de dakrand is bij de middenrisaliet en de hoekpilasters omgezet.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bezit in de middenrisaliet een ingang met hardstenen stoeptreden, paneeldeur met smeedijzeren roosters en een segmentvormig bovenlicht. Boven de ingang een houten balkon op geprofileerde houten korbeelstellen. Het balkon bezit een houten balustrade met balusters en openslaande deur. De traveeën aan weerszijden van de middenrisaliet bezitten in iedere bouwlaag een venster met T-schuifraam.

De rechter zijgevel bezit een zelfde detaillering als de voorgevel. Tegen de middenas staat een houten veranda met lessenaarsdak, zes gecanneleerde zuiltjes met lijstkapitelen, een lage balustrade en met ramen gevulde zijwanden. Onder de dakrand bevindt zich een lijst met figuurzaagwerk. In de tweede bouwlaag vier getoogde vensters.

De linker zijgevel telt vier traveeën en heeft een zelfde detaillering als de voorgevel. Geheel links bevindt zich een ingang met paneeldeur met groot gietijzeren rooster en hoge gecementeerde bakstenen trap. De overige traveeën in de eerste en tweede bouwlaag bevatten vensters met T-schuifraam. De tweede travee van rechts bevat een blindvenster.

De achtergevel is met uitzondering van de hoekpilasters gepleisterd. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een eenvoudige houten bakgoot op klossen. Tegen de eerste bouwlaag sluit de iets jongere aanbouw aan.

Het INTERIEUR bezit een aantal oorspronkelijke elementen. Onder meer van belang zijn: rondboogtochtportaal, bordestrap met gietijzeren spijlen en houten leuning. Voorts enkele eenvoudige stucplafonds.

Waardering

De RENTMEESTERSWONING behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de eclectische bouwstijl met invloeden uit de neorenaissance en het neoclassicisme;

- wegens de bijzondere situering aan de rand van het Sonsbeekpark;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het park.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528855. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw rentmeesterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver