Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
528864
Complexnummer: 
528855 - Sonsbeek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 februari 2006
Kadaster deel/nr: 
82864/188
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190324 - 444599

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Grote blokvormige RENTMEESTERSWONING uit ca.1890, gebouwd in eclectische stijl. Het huis heeft een houten veranda tegen de rechter zijgevel en een jongere uitbouw tegen de achtergevel. Dit deel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het vrijstaande pand is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Zijpendaalseweg en is de enige villa aan deze verder niet bebouwde zijde van de Zijpendaalseweg.

Gebouw opgetrokken van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een omlopend afgeplat schilddak hoog. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voor- en zijgevels worden in horizontale zin geleed door een hardstenen (voorgevel) of gepleisterd (overige gevels) plint, natuurstenen speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters, een geprofileerde cordonlijst tussen de verdiepingen en ter afsluiting aan de bovenzijde een hoofdgestel. De licht getoogde vensters hebben segmentbogen en sluit- en aanzetstenen. Op de hoeken bakstenen hoekpilasters met zandstenen blokken en bewerkte consoles op het hoofdgestel. De drie traveeën brede voorgevel bezit een risalerende middentravee. Dakkapel boven de middentravee met plat dak, rondboogvenster en houten omlijsting, bestaande uit pilasters en een doorbroken fronton met ornament. Het hoofdgestel met tandlijst onder de dakrand is bij de middenrisaliet en de hoekpilasters omgezet.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bezit in de middenrisaliet een ingang met hardstenen stoeptreden, paneeldeur met smeedijzeren roosters en een segmentvormig bovenlicht. Boven de ingang een houten balkon op geprofileerde houten korbeelstellen. Het balkon bezit een houten balustrade met balusters en openslaande deur. De traveeën aan weerszijden van de middenrisaliet bezitten in iedere bouwlaag een venster met T-schuifraam.

De rechter zijgevel bezit een zelfde detaillering als de voorgevel. Tegen de middenas staat een houten veranda met lessenaarsdak, zes gecanneleerde zuiltjes met lijstkapitelen, een lage balustrade en met ramen gevulde zijwanden. Onder de dakrand bevindt zich een lijst met figuurzaagwerk. In de tweede bouwlaag vier getoogde vensters.

De linker zijgevel telt vier traveeën en heeft een zelfde detaillering als de voorgevel. Geheel links bevindt zich een ingang met paneeldeur met groot gietijzeren rooster en hoge gecementeerde bakstenen trap. De overige traveeën in de eerste en tweede bouwlaag bevatten vensters met T-schuifraam. De tweede travee van rechts bevat een blindvenster.

De achtergevel is met uitzondering van de hoekpilasters gepleisterd. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een eenvoudige houten bakgoot op klossen. Tegen de eerste bouwlaag sluit de iets jongere aanbouw aan.

Het INTERIEUR bezit een aantal oorspronkelijke elementen. Onder meer van belang zijn: rondboogtochtportaal, bordestrap met gietijzeren spijlen en houten leuning. Voorts enkele eenvoudige stucplafonds.

Waardering

De RENTMEESTERSWONING behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de eclectische bouwstijl met invloeden uit de neorenaissance en het neoclassicisme;

- wegens de bijzondere situering aan de rand van het Sonsbeekpark;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het park.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZijpendaalseweg266814 CLArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Bijgebouw

rentmeesterswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemN7357

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging