Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
528865
Complexnummer: 
528855 - Sonsbeek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 februari 2006
Kadaster deel/nr: 
82865/126
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190464 - 444858

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Voormalige TUINMANSWONING MET BLOEMENWINKEL, omstreeks 1904-1905 gebouwd in traditionalistische stijl bij de toenmalige tot plantentuin en kwekerij omgevormde moestuin van Sonsbeek. In de woning was een bloemenwinkeltje ingericht. Deze functie is nog te herkennen aan de grote vensterpartijen in voor- en linker zijgevel. De grote benedenramen in de voormalige winkelvensters konden worden afgesloten door grote klapluiken, die in geopende toestand tevens dienst deden als luifel. Deze luiken zijn niet meer aanwezig.

Pand op een vrijwel vierkante plattegrond, anderhalve bouwlaag hoog onder een samengesteld zadeldak met steekkappen tegen topgevels naar alle vier de zijden. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en bezit overstekken op houten klossen. De overstekken zijn voorzien van windveren. Schoorsteen op daknok.

De voorgevel bezit een (waarschijnlijk later toegevoegd) houten portaal op bakstenen plint, onder een plat dak met overstek op doorgestoken balken. Rechts van het portaal een venster met enkelruits raam en tweedelig bovenlicht met gesneden middenstijl. Paneelluiken bij het onderraam. Links van het portaal een brede vensterpartij (voormalige winkelramen) met drie grote ramen en een zesdelig bovenlicht met 8-ruits ramen tussen gesneden tussenstijlen. In de topgevel een bolkozijn en paneelluiken.

De linker zijgevel bezit rechts een zelfde brede vensterpartij als in de voorgevel (voormalige winkelramen). In het linker deel van deze gevel bevinden zich twee vensters van hetzelfde type als rechts in de voorgevel. In de top van de gevel een kruisvenster. Geheel in de top een oculus.

De rechter zijgevel heeft twee vensters van hetzelfde type als in de voorgevel, echter met persiennes met panelen onder. In de topgevel een venster van hetzelfde type als in de topgevel aan de voorzijde. Voorts bezit de gevel een kelderlicht met dubbel kelderluik en stolpraam.

De achtergevel heeft twee ingangen met houten deuren en bovenlichten, voorts een venster met 4-ruits raam en links een venster van hetzelfde type als elders in de eerste bouwlaag (met persiennes met panelen beneden). In de topgevel bevindt zich een venster met kruiskozijn met persiennes met panelen beneden. Rechts sluit onder het dakoverstek een venster met kozijn met twee tussenstijlen en drie 6-ruits ramen aan.

Op de achtergevel sluit een ommuurd terras aan met bakstenen borstwering, vierkante openingen tussen muurdammen en hoge bakstenen hoekposten, bekroond door met pannen gedekte ezelsruggen. In de openingen zijn (deels) getordeerde ijzers aangebracht. In de oostzijde van de terrasmuur bevindt zich een ingang met deur met open paneel en geornamenteerde ijzers. Vanaf het terras leidt een hardstenen trap naar de lager gelegen tuin.

Het INTERIEUR heeft als gevolg van het naar achteren afhellende terrein meerdere niveaus. Onder meer van belang zijn: een houten bordestrap, paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen, een toog met schuifdeuren in de voormalige winkelruimte, een houten schouw met terrazzovloertje tussen servieskasten in de keuken, kelder met troggewelfjes tussen ijzeren liggers.

Waardering

De TUINMANSWONING MET BLOEMENWINKEL behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functie;

- wegens de vormgeving in traditionalistische stijl;

- wegens de situering nabij de voormalige moestuin;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het park.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTellegenlaan76814 BTArnhem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Tuinmanswoning(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemN7357

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19041905exactvervaardiging