Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528866
Complexnummer
528855 - Sonsbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/113
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem N 8102
Arnhem N 7352
Bij Tellegenlaan 7, 6814 BT te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

RESTANTEN 18DE-EEUWSE MOESTUIN, later bloementuin van Sonsbeek.

Op de kaart van M.J. de Man uit 1809 is reeds sprake van een moestuin op het landgoed Sonsbeek, nabij de Zijpendaalseweg. Het paviljoen Sonsbeek deed dienst als tuinmanswoning (zie hiervoor onderdeel 3). Van Heeckeren heeft na 1821 de moestuin vernieuwd met onder andere verwarmde broeikassen. Van de moestuin zijn aan de noord- en oostzijde grote delen van de tuinmuur bewaard gebleven, evenals de restanten van de plantenkas en de trappartij aan de oostzijde. De beide toegangshekken met bakstenen posten zijn eveneens 19de-eeuws. In 1904 werden delen van de ommuring hersteld en in de noordoosthoek een nieuwe tuinmanswoning gebouwd (zie hiervoor onderdeel 10). In 1999 is het terrein als 'steile tuin' ingericht.

TOEGANGSTRAP aan de oostzijde, bestaande uit elf natuurstenen treden met afgeronde voorzijde, hardstenen stootborden aan boven- en benedenzijde, geflankeerd door natuurstenen trapposten op basementen, afgesloten met dekplaten met ruitvormige versiering.

In de noord- en oostmuur is een ijzeren TOEGANGSHEK tussen gebosseerd gemetselde bakstenen hekposten met natuurstenen afdekplaten.

Een groot deel van de voormalige moestuin wordt omsloten door een bakstenen TUINMUUR, welke nog voor een deel in 18de-eeuws metselwerk is uitgevoerd, maar ook vele latere herstellingen en aanvullingen kent, deels in machinale baksteen. De muren sluiten aan de bovenzijde af met (gecementeerde) schuin geplaatste rollagen. Steunbeertjes aan de buitenzijde. De muur nabij het Sonsbeekpaviljoen (westzijde) bezit geen steunberen.

Aan de binnenzijde van het westelijke deel van de noordmuur bevinden zich muurrestanten van een PLANTENKAS. Het betreft een haaks op de tuinmuur geplaatste bakstenen muur met afgeschuinde zuidzijde, welke afsluit met een natuurstenen dekplaat. In de dwarsmuur bevindt zich een doorgang met houten latei. In de noordmuur bevinden zich drie dichtgezette vierkante lichtopeningen.

Waardering

De RESTANTEN VAN DE 18DE-EEUWSE MOESTUIN behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functie;

- wegens de visueel-ruimtelijke en functioneel-ruimtelijke samenhang met paviljoen en tuinmanswoning.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528855. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen restanten moestuin

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing