Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528867
Complexnummer
528855 - Sonsbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/92
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Arnhem N 8102
Apeldoornseweg 77, 6814 BJ te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

Torenvormige BELVÉDÈRE, gesitueerd op een omstreeks zeventig meter hoge heuveltop (de oude Ruyterenberg) in het noordoostelijke deel van het park, nabij de Ronde Weide. De toren werd in of vóór 1821 gebouwd (afgebeeld op kadastrale minuut 1821) in bescheiden neogotische vormen.

De belvédère bezat oorspronkelijk vijf geledingen en was ongeveer 24 meter hoog. Omstreeks 1950 is de toren verhoogd met anderhalve verdieping tot 28,60 meter.

De toren bezit een vierkant grondplan, is van baksteen opgetrokken en telt zes geledingen en een stenen borstwering. In de oorspronkelijke toren zijn de ingangs- en vensteromlijstingen in zandsteen vervaardigd en zijn op de hoeken hardstenen blokken aangebracht. De blokken in de onderste geleding, die dient als basement voor de rest van de toren, springen tot aan de cordonlijst iets uit het muurvlak. Uitwendig bevindt zich boven de ingangen van elk van de licht taps toelopende gevels een drietal openingen waarmee de verschillende vloerniveaus corresponderen: een rondbogige deur, een dito venster en een vierpas. Daarboven zijn aan de vier zijden eveneens rondbogige deuropeningen. Het geheel sluit aan de bovenzijde af met een bakstenen balustrade met siermetselwerk. In het inwendige een open serpentine trap.

Waardering

De BELVEDÈRE, behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek, is van algemeen architectonisch, cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de vormgeving in neogotiek;

- wegens de plaats in het landschapspark als uitzichtstoren en folly;

- wegens de relatie met de overige onderdelen op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528855. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw belvédère

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1820
1821
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver