Bij Tellegenlaan 2, 6814 BT te Arnhem

Omschrijving

In de nabijheid van de Grote Vijver gelegen TELLEGENBANK, in 1928 opgericht ter herinnering aan ir. J.W.C.Tellegen (1859-1921), directeur Gemeentewerken in de gemeente Arnhem van 1890 tot 1901. Tellegens naam is onverbrekelijk verbonden met de aankoop van Park Sonsbeek aan het einde van de 19de eeuw.

Herinneringsbank, bestaande uit een halfcirkelvormig gemetseld muurtje van paarsbruine, enigszins gesinterde baksteen met een gecementeerde plint en natuurstenen dekplaten. Tegen de binnenzijde van de halve cirkel bevindt zich een uit negen segmenten bestaande houten zitting met rugleuning. De halve cirkel wordt afgesloten door twee natuurstenen elementen, links een rechthoekig blok met opschrift in reliëf in verdiept vlak: 'TER HERINNERING AAN/ IR. J.W.C. TELLEGEN/ DIRECTEUR GEMEENTEWERKEN/ 1890-1901/'; rechts bevindt zich een hoger, cilindervormig blok met een reliëfsculptuur, voorstellend een springend hert, van de hand van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965). Vanaf de natuurstenen elementen buigt het gemetselde gedeelte zich trapsgewijs aflopend terug.

De TELLEGENBANK, behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de herinnering aan ir. Tellegen;

- wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- wegens de aanwezigheid van een reliëf van de hand van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van de Hof;

- wegens de situering nabij de Grote Vijver, aan een splitsing van paden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen tellegenbank