Bij Zijpendaalseweg 30, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

Forse natuurstenen TUINVAAS, gesitueerd in het westelijke deel van park Sonsbeek, nabij de Zijpendaalseweg, op een schiereiland in de tot vijvers omgevormde St. Jansbeek, vlakbij de Kleine Waterval en de hangbrug. De vaas heeft een midden 18de-eeuwse vormgeving en is geplaatst op een laat 18de-eeuwse sokkel.

Grote natuurstenen tuinvaas met deksel, geplaatst op een natuurstenen sokkel op laag basement. Dit basement bezit een vierkante grondslag met inspringende hoeken en een geprofileerde lijst. De hoge sokkel bezit een sierlijk gebogen lichaam met velden met krulornamenten in de hoeken, een knorrenlijst aan de onderzijde en een voet met druipsteen decoraties. Aan twee zijden is een voluutvormig ornament aangebracht. Op de sokkel staat de ronde vaas met ingezwenkte voet. Het lichaam van de vaas is voorzien van cartouches met rocailleornamenten. De grote, aan de uiteinden omkrullende oren zijn gedecoreerd met kleine bloem- en bladmotieven. De oren zijn over de ver overstekende dekselrand getrokken en sluiten op de gebogen bovenzijde van het deksel aan. Het deksel wordt bekroond door een uit bloem- en bladwerk bestaande knop.

De TUINVAAS behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;