Bij Tellegenlaan 3, 6814 BT te Arnhem

Omschrijving

In de nabijheid van Huis Sonsbeek gelegen LORENTZMONUMENT, in 1931 opgericht ter ere van de in Arnhem geboren natuurkundige en nobelprijswinnaar (1902) Henrik Antoon Lorentz (1853-1928). Het monument is een ontwerp van de beeldhouwer Ludwig Oswald Wenckebach (1895-1962) en uitgevoerd in een mengvorm van stijlkenmerken uit de Nieuwe Zakelijkheid en Art Deco.

Het monument bestaat uit een kern van baksteen, bekleed met rechthoekige blokken euvillekalksteen van verschillende formaten, die tezamen een symmetrisch opgezet geheel vormen. De middenpartij is hoger opgetrokken; de lage vleugels steken schuin naar voren. Voor de middenpartij staat een grote sokkel, waarop een frontaal gericht bronzen standbeeld is geplaatst van H.A. Lorentz. Op de sokkel in gebeeldhouwde letters het opschrift: 'HENDRIK ANTOON/ LORENTZ/ 1853 1928/. De voet van het beeld bezit op de rechterzijde de inscriptie 'A. PROWASECK KUNSTGIETERIJ LEIDEN', op de linker zijde 'WENCKEBACH 1931'. De vleugels bezitten elk drie langwerpige reliëfs van beroemde natuurkundigen: op de linker vleugel HUYGENS, FRESNEL en MAXWELL en op de rechter vleugel PLANCK, EINSTEIN en BOHR. Deze natuurkundigen zijn 'en profil' afgebeeld en gericht naar het standbeeld van Lorentz. De namen van de natuurkundigen staan boven de lege vakken uiterst links en rechts aangegeven. Voor de achterwand bevindt zich een groot terras met trappartijen, uitgevoerd in euvillekalksteen.

Waardering

Het LORENTZMONUMENT behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van cultuurhistorisch belang:

- wegens vanwege de herinnering aan de in Arnhem geboren natuurkundige en Nobelprijswinnaar H.A.Lorentz;

- wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp van de beeldhouwer L.O. Wenckebach;

- wegens de ligging op een glooiende heuvelflank nabij het Huis Sonsbeek, in het park.