528884 - Gulden Bodem
Zijpendaalseweg 193, 6814 CJ te Arnhem

Omschrijving

Tegelijk met het Jachthuis (omstreeks 1860) gebouwd KOETSHUIS met koetsierswoning gelegen in het westelijke deel van Gulden Bodem. Het gebouw bevat een eenvoudige woning in het westelijk deel en een koetshuis annex stal in het oostelijk deel. Uit baksteen opgetrokken gebouw onder overstekend zadeldak. Horizontale gepleisterde en geprofileerde lijst op de verdieping. In de oostkant oorspronkelijk twee grote inrijdeuren onder gepleisterde korfbogen. De linkerdeur is gedicht. Op de verdieping een balkon met hekwerk op forse consoles. De dubbel openslaande deur is omlijst met gepleisterde blokken eindigend in een spitse boog. In het inwendige de stalling met klinkervloer en tegen de achterwand een hoge smalle schoorsteenboezem op gestucte consoles. In het woongedeelte is een kamer en een eenvoudige keuken opgenomen. Houten trap met gedraaide aanzetbaluster naar de zolder. Overdekking met Philibertspanten.

Waardering

Het KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Gulden Bodem is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functie;