528884 - Gulden Bodem
Bij Zijpendaalseweg 193, 6814 CJ te Arnhem

Omschrijving

HISTORISCHE PARKAANLEG. De structuur van het PARK van Gulden Bodem ten westen van de Zijpendaalseweg is sedert de aanleg in 1870 niet veranderd. Het parkgedeelte concentreert zich rond de plaats waar het Jachthuis heeft gestaan. Vanaf de Zijpendaalseweg draait tegenover de oostelijke ingang naar Zypendaal een gebogen pad de heuvel op, loopt tussen twee forse tamme kastanjes uit de 17de eeuw en passeert een bosgedeelte en vervolgens open weides met boomgroepen en struiken. Vanaf de plaats waar het Jachthuis heeft gestaan is een fraai doorzicht op het lager gelegen Zypendaal. Ten westen daarvan ligt het koetshuis (zie hiervoor onderdeel 1). Het pad splitst zich, draait en buigt vervolgens af in zuidelijke richting om weer op de Zijpendaalseweg uit te komen. Op de punt van pad en weg ligt het houten huis (zie hiervoor onderdeel 3). Aansluitend gaat het park over in een bosgedeelte met landerijen.

Waardering

De PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Gulden Bodem is van algemeen tuinhistorisch en landschappelijk belang:

- wegens de ouderdom;

- als een van de buitenplaatsen ten noorden van Arnhem;

- wegens de sedert 1870 vrijwel intact gebleven structuur;

- als voorbeeld van de samenwerking tussen de landschapsarchitecten J.F. Ummels en C.E.A. Petzold;

- wegens de visuele en historische relatie met het daar tegenover liggende Zypendaal;

- als gaaf voorbeeld van het incorporeren van een bestaande landschapsstructuur in het ontwerp van de parkaanleg.