Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528895
Complexnummer
528888 - Warnsborn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82875/76
Kadastrale aanduiding
Arnhem K 457
Bij Bakenbergseweg 277, 6816 VP te Arnhem
Bij Bakenbergseweg 297, 6816 VP te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

BRUG (7A) uit de tweede helft van de 19de eeuw, geplaatst bij de overgang van de ronde vijver op de beek ten noorden van het huis die in verbinding staat met de waterpartijen in het noordelijk deel van het landgoed. Houten loopdek op gietijzeren balkenconstructie op opengewerkte consoles die aansluiten op de bakstenen brughoofden. De ijzerconstructie bestaat uit vier licht gebogen ijzeren balken die middels dwarsverbindingen aan elkaar gekoppeld zijn. De brug ligt in een zandpad. De brug is deels vernieuwd in hout. De ijzeren balkconstructie aan de onderzijde is nog van de bouwtijd.

De deels GECEMENTEERDE BRUG (7B) van omstreeks 1870 is geplaatst bij de overgang van de twee noordelijke vijvers die via een beekje met elkaar in verbinding staan. De brug sluit aan op een zandweg. Het beekje stroomt via een duiker met licht getoogde waterdoorvoer onder de brug door. Het loopdek van de gemetselde brug bestaat uit een zandpad en wordt geflankeerd door gecementeerde balustrades met dito cilindervormige brugpijlers. De balustrades hebben een hardstenen deklijst. De pijlers zijn voorzien van een hardstenen dekstuk met een conisch toelopende afsluiting. Aan de noordzijde sluit op de duiker een cascade aan (zie hiervoor onderdeel 8) waardoor het beekje vanaf een hoger niveau in de lager gelegen vijver stroomt. De duiker heeft gecementeerde wangen.

BRUG (7C) over de sprengenbeek in de oprit naar de kapel met balustrade uit circa 1900. Eenvoudige onversierde horizontale ijzeren regels tussen rijk geornamenteerde gietijzeren posten voorzien van diverse geprofileerde ringen, bladwerk en een eikel als bekroning.

Waardering

De BRUGGEN behorend tot de historische buitenplaats Warnsborn, zijn van belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de ornamentele waarde;

- wegens de constructie;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528888. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing