528898 - Coendersborch
Oudeweg 15, 9364 PP te Nuis

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Coendersborch). Op een omgracht terrein gelegen huis, gebouwd in 1813 in opdracht van Hyma van Teyens ter plaatse van een oudere voorganger. Het achterhuis is van iets jongere datum. De aangebouwde schuur dateert van omstreeks 1850. Op rechthoekige grondslag uit rode baksteen opgetrokken, tweebeukige huis (voor- en achterhuis), bestaande uit een lage benedenverdieping en een hoge bel-etage en gedekt door twee met geglazuurde pannen belegde schilddaken (met zakgoot); op het voorhuis twee gemetselde hoekschoorsteen met borden. De gevels beëindigd door een omgaande kroonlijst met consoles en tandlijst en geleed door meerruits schuifvensters voorzien van hardstenen dorpels en luiken; het achterhuis ondermeer voorzien van zesruitsramen. Vijf traveeën brede voorgevel met omlijste middentravee met ingangspartij bekroond door een fronton met het jaartal 1813. Boven de toegangs(paneel)deur een balkon op consoles; houten balusters; balkondeur tussen gecanneleerde pilasters; bovenlicht. Aan weerszijden beganegronds twee negenruits en op de verdieping twee vijftienruits vensters. In de linkerzijgevel twee (smalle) zesruitsramen met luiken, keldervenster met luik en rond raam; in de rechterzijgevel twee (smalle) zesruitsramen met luiken; staafankers. In het achterhuis ondermeer een tweede toegangsdeur met tweeruits bovenlicht geflankeerd door een zesruits venster en enkele en gekoppelde zesruitsramen. Aangebouwde SCHUUR, opgetrokken uit baksteen op rechthoekige grondslag (deels oude moppen) onder hoog opgaand met rode pannen gedekt wolfdak met uilenborden en windveren; in de voorgevel dubbele houten deuren, waarboven een klein rond raam. In de achtergevel links een staldeur met bovenlicht; voor het overige een vernieuwde ingangspartij met venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de eenvoudige 19de-eeuwse betimmeringen en de twaalf 17de- en 18de-eeuwse wapenborden van het geslacht Fockens.

HOOFDGEBOUW (Coendersborch) van algemeen belang:

- vanwege de bewoningsgeschiedenis

- vanwege de sobere maar evenwichtige architectuur;

- als voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde vroeg-19de-eeuwse borg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats alsmede met de aangrenzende boerderijcomplexen en de hervormde kerk van Nuis.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats