528898 - Coendersborch
Marum B 461
Oudeweg 15, 9364 PP te Nuis

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Coendersborch. De aanleg van het vermoedelijk uit de 16de eeuw daterende borgterrein met grachten, bossen en landerijen is nog in tact. Het huidige 19de-eeuwse huis staat op een ruim, rechthoekig omgracht terrein met lanen rondom. Binnen de omgrachting lagen de moestuin en boogaard (thans weide). Direct aan de zuidelijke buitengracht grenst een wandelbosje met enkele slingerpaden, waardoor het borgterrein als het ware is afgesloten van het erachter liggende gebied. Dit omvat een langgerekt perceel lopende tot aan de Jonkersvaart en eertijds voornamelijk bestaande uit heidegronden die vanaf de tweede helft van de 19de eeuw werden ontgonnen. Thans omvat dit gebied deels in de lengte, deels in de breedte en door greppels en waterloopjes gescheiden weiden alsmede een door enkele slingerpaden doorsneden bosgebied (het Coendersbosch; daterend van ná 1850). Langs de west- en oostzijde lopen lange rechte singels, beide met laanbeplanting (onder meer eik). Daarbuiten ligt aan de westkant nog een smal langgerekt bosje met slingerpaden en beplanting van oude bomen en hulst. Vanuit de Jonkersvaart kan water worden ingelaten in een stelsel van (kleine) waterlopen in de lengte en de breedte die aansluiten op een bredere waterloop die is gelegen in de as van het zuidelijker gelegen (wandel)bos- annex weidepercelen. In de as van het huis is in 1920 een oprijlaan met dubbele laanbeplanting (eik) aangelegd om de borg met de toen nieuw aangelegde hoofdweg Marum-Nuis te verbinden. Deze laan wordt aan de westzijde geflankeerd door een sloot met peerdewas; aan weerszijden liggen weidegronden welke aan de uiterste zijden worden begrensd door lanen met grotendeels dubbele beplanting (eik). De centrale laan wordt aan straatzijde gemarkeerd door een ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Coendersborch van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven borgterrein met omgrachting, singels, peerdewas, weidegronden en door enkele slingerpaden doorsneden bosgebied;

- vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats.