528898 - Coendersborch
BY Oudeweg 15, Nuis

Omschrijving

TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Coendersborch. Aan het begin van de oprijlaan, in de as van het hoofdgebouw, staat een toegangshek, gemaakt in 1913 bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het huidige huis. Het hek bestaat uit vier roodbakstenen vierkante pijlers op een hardstenen basement en met geprofileerde bekroning; de middelste twee pijlers zijn hoger en dragen de naam 'COENDERS' 'BORCH'; rozetvormig gietijzeren anker aan voorzijde. Tussen de pijlers een dubbel uitgevoerd giet- en smeedijzeren spijlenhek met krulwerk; aan weerszijden een lager voetgangershek. In 2004 is het hek ingrijpend gerestaureerd, waarbij zowel het hek als de pijlers voor een belangrijk deel zijn vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke vorm en maatvoering en enige originele elementen.

TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- als markering van de toegang tot de buitenplaats;