Velserbeek 4, 1981 LA te Velsen-Zuid

Omschrijving onderdeel 3: STALGEBOUWEN.

Twee op ruime afstand ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerde stalgebouwen daterend uit de late 19de eeuw, gebouwd op rechthoekige plattegrond en met de lange zijde tegen elkaar gelegen. De gebouwen zijn één bouwlaag hoog en zijn gedekt door schilddaken met gesmoorde pannen. In het metselwerk speklagen en boven de vensters (kleine roedenverdeling, 3x3) hanekammen. In de westelijke langgevel muurankers. In de oostelijke gevel twee vensters met roeden en een deur. In de noordgevel eveneens een deur. In de zuidgevel twee hoge dubbele staldeuren met hanekammen erboven, in het rechter stalgebouw aan deze zijde nog een deur. Op de zuidelijke dakschilden een dakkapel met wangen, afgesloten door een driehoekig tympaan.

De STALGEBOUWEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de gaafheid;