Velserbeek 3, 1981 LA te Velsen-Zuid

Omschrijving onderdeel 4: ORANJERIE (theeschenkerij).

Ten westen van het hoofdgebouw gelegen vroeg 19de eeuwse oranjerie van één licht gepleisterde bouwlaag op rechthoekige grondslag, gedekt door een mansardekap waarop gesmoorde pannen. Aan de zuid(voor-)zijde 7 venstertraveeën met daarin Empire-vensters en bovenlichten met middenspijl en hoekvullingen. Op het zuidelijk dakvlak drie dakkapellen met kruisroeden en cirkelsegmentvormige tympanen. In de linker zijgevel hoge deuren vervangen door een houten vulling met twee eigentijdse lichtopeningen: de duimen van de gehengen zijn nog aanwezig. In de rechter zijgevel zijn de oude deuren nog gehandhaafd. De achtergevel is voorzien van een tweelaags hoge aanbouw onder schilddak en met een venster op de verdieping. Tegen de achtergevel is recent een vijfzijdige éénlaagse aanbouw geplaatst, die voor de aanleg van ondergeschikt belang is.

Na de aankoop in 1924 van de buitenplaats door de gemeente Velsen werd de oranjerie ingericht als theeschenkerij.

De ORANJERIE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende waarde in de parkaanleg;