Bij Velserbeek 3, 1981 LA te Velsen-Zuid

Omschrijving onderdeel 6: JENEVERHUISJE.

Op rechthoekige grondslag gebouwd huisje van één bouwlaag onder zadeldak met planken gedekt uit circa 1775. Na 1941 werd het jeneverhuisje, dat oorspronkelijk uit gevels van met baksteen beschilderde planken was voorzien in rode baksteen opgetrokken.

Centraal in de naar de parkweide ten westen van de hertenkamp gerichte voor(NW-)gevel de toegangsdeur met bovenlicht. Boven de deur een gemetselde ontlastingsboog. Aan beide zijden van de deur een venster, voorzien van luiken aan de onderzijde en glas aan de bovenzijde. Het huisje is in de loop van de tijd diverse malen gerenoveerd. De functie van het bouwwerkje is niet eenduidig; het zou een verborgen gemak hebben gehuisvest. Een andere lezing vermeldt dat er voor jagers en ruiters jenever werd geschonken.

Het JENEVERHUISJE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde;