Gorssel G 312
Binnenweg 10, 7211 MA te Eefde

Omschrijving onderdeel 1.

HOOFDGEBOUW (De Voorst). Het in oorsprong zeventiende-eeuws blokvormige hoofdgebouw met gebogen collonades en zijvleugels in classicistische stijl is wellicht gebouwd met medewerking van Jacob Roman en Daniël Marot. Na de brand in 1943 is het pand onder leiding van de bouwkundige dienst van Heidemij en met medewerking van architect C.A Baart de la Faille in 1957 in oude staat teruggebracht. De met zandsteen beklede muren van het corps-de-logis zijn op vierkante grondslag opgetrokken. Het pand bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt, gebogen en afgeplat schilddak bekroond door een omlopende balustrade met schoorstenen op de hoeken. De symmetrisch ingedeelde gevels met geblokte hoekpilasters, kennen een invulling van meerruitsvensters, keldervensters en dakkapellen. De zevenassige voor- en achtergevel hebben een licht risalerende middenpartij van drie traveeën geleed met pilasterstellingen (Ionisch en Korintisch). De middenpartij wordt bekroond door een attiek met centraal het gebeeldhouwde wapen van Van Keppel gedekt door een gravenkroon. De toegangsdeur is bereikbaar via een halfrondvormige trap met rechthoekig bordes voorzien van een hardstenen balustrade (balusters). Aan de achterzijde een gelijkvormige bordestrap voorzien van een eenvoudige ijzeren balustrade. Aan weerszijden van het corps de logis kwart cirkelvormige collonades van Ionische zuilen bekroond door een balustrade. Centraal in de gesloten achtergevel, die met Ionische pilasters is geleed, een deur met driehoekig fronton geflankeerd door meerruitsvensters.

Waardering HOOFDGEBOUW (De Voorst) van algemeen belang:

- als voorbeeld van een hoogtepunt uit de 18de-eeuwse classicistische bouwkunst;