Gorssel G 312
Bij Binnenweg 10, 7211 MA te Eefde

Omschrijving onderdeel 3.

ORANJERIE.

De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur in 1909 is aangepast aan het in 1909 gebouwde tegenoverliggende bouwhuis (tympaan, schoorstenen, dakvensters). Thans is de oranjerie in gebruik als keuken en kantine. Het op rechthoekige grondslag gebouwde pand, waarvan de gevels uit zandstenen blokken zijn opgetrokken, bestaat uit één bouwlaag onder een met leien gedekte, gebogen en afgeplat schilddak. De regelmatig ingedeelde gevels met meerruitsvensters zijn door geblokte pilasters geleed. De voorgevel heeft centraal een driehoekig fronton waaronder de toegangsdeur met bovenlicht geflankeerd door smalle meerruitsvensters. Aan weerszijden van de ingangspartij twee vensterassen. Een drietredige trap met sokkels aan weerskanten geeft toegang tot de deur. Aan weerskanten van de trap twee smalle betonnen sokkels met decoraties uit het begin van de twintigste eeuw bekroond door marmeren bustes (Romeinse figuren voorstellende). De achtergevel bestaat uit drie grote raampartijen met roeden.

Waardering ORANJERIE van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;