Gorssel G 312
Bij Binnenweg 10, 7211 MA te Eefde

Omschrijving onderdeel 5.

BRUG MET TOEGANGSHEK.

Als toegang tot het voorplein een achttiende-eeuwse bakstenen brug met twee natuurstenen bogen. De bakstenen keermuren, die aan de voorplein-zijde deels een rondboogvormig verloop hebben, worden bekroond door een natuurstenen balustrade (balusters). In het midden van de brug staat een toegangshek, dat in 1899 gecopieerd is naar het orginele zeventiende-eeuwse hek (thans in het Rijksmuseum). Het smeedijzeren hek is uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl en bestaat uit vier opengewerkte platte pijlers bekroond door oranjeboompjes waartussen de spijlenhekken met in het midden twee draaibare vleugels. Aan weerszijden console-vormige zijstukken.

BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege het materiaalgebruik en de rijke vormgeving;