Kennemerstraatweg 274, 1851 BG te Heiloo

Onderdeel 3

Omschrijving

KOETSHUIS uit 1760; streng symmetrisch bakstenen gebouw van rijke architectuur met twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak met grijze pannen; vijf traveeën breed; verhoogd middendeel met rijke ingangspartij met geblokte omlijsting en erboven raampartij met voluutomlijsting; ter weerszijden van de ingang telkens twee meerruitsramen met onderluiken; daarboven, op de verdieping, blindnissen; aansluitend aan de korte zijden twee zijvleugels van één bouwlaag, eveneens onder schilddaken; telkens twee koetsdeuren met halfrond bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling; ernaast, aan binnenzijde, één raam (zelfde type als hoofdblok); koetsdeuren tussen risalieten; hoofdblok iets naar voren springend ten opzichte van. de vleugels. De achtergevel met blindnissen op de verdieping. Aan de rechterkant de originele mannenplee en vijgenplee. Laatstgenoemde plee diende voor de verzameling van paardenvijgen voor de broeibakken.

Het KOETSHUIS van de buitenplaats Nijenburg is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de rijke architectuur, zeker voor een koetshuis;