Gorssel C 4495
Zutphenseweg 113, 7211 EC te Eefde

Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw ('t Haveke)

Huis op samengestelde plattegrond met wit gepleisterde muren op grijze plint onder schilddaken en lessenaardaken. Het huis bestaat uit drie delen: een woonhuis uit omstreeks 1860 aan de zuidkant, een tussenlid uit het begin van de 20ste eeuw en een koetshuis uit omstreeks 1860. Op de scheiding van hoofdgebouw en tussenlid staat op het dak een ijzeren klokkenstoel met luidklok. Het woonhuis staat op een samengestelde plattegrond en telt twee bouwlagen en een kapverdieping. Aan de zuidzijde een aangebouwde veranda. Gootlijsten op klossen. Dakkapellen met fronton. De naar de weg toegewende voorgevel van het huis is vijf traveeën breed. Zeer vlakke lisenen suggereren een risaliet aan de geveluiteinden. De twee rechter roedevensters zijn kleiner en zitten hoger in de voorgevel (wijziging ca 1950). In de linker zijgevel bevindt zich de ingang (ca 1950) onder een geprofileerde rondboog met kapiteeltjes ter hoogte van het kalf. Bovenlicht met straalsgewijze roedeverdeling. Bordes van vier treden. Boven de deur op de verdieping een venster, links vier zeshoekige vensters met natuursteenomlijsting ter verlichting van het trappenhuis (ca 1950). De rechterzijgevel bevat een deur met zij- en bovenlichten op de begane grond en drie vensters op de verdieping. Tegen de rechterzijgevel staat een deels open veranda met Toscaanse zuilen die op de hoeken gedrieën zijn gebundeld. In de korte zijden gekoppelde zesruitsvensters. De twee maal verspringende achtergevel heeft vensters van verschillende vormgeving, alsmede een aanbouw van een bouwlaag onder plat dak met brede deuren met rondboog bovenlicht (omstreeks 1950). In het inwendige bevindt zich aan de linkerkant de ingang met vestibule, hal en trappenhuis. De huidige indeling, waarbij een salon bij de hal is getrokken dateert van 1950. Het tegen de linkerzijgevel liggende trappenhuis wordt door middel van vier zeszijdige vensters met glas-in-lood vulling verlicht. De scheiding tussen hal en voormalige salon is door middel van bogen op zuilen met dobbelsteenkapitelen aangegeven. Dezelfde zuilen zijn toegepast op het trapbordes halverwege. De beide overige vertrekken op de begane grond zijn als salon in gebruik. De schouwen in 17de- en 18de-eeuwse vormen zijn van elders ingebracht. De lage aanbouw aan de achterzijde (1950) die met twee deuren met waaiervormige roeden in het bovenlicht opent naar de tuin, bevat een salon. Decoratie van plafond en schouw in vroeg 18de-eeuwse vormen. Vrijwel het gehele huis heeft kelders voorzien van troggewelven op ijzeren balkjes. Het tussenlid is een bouwlaag hoog en ligt onder een zadeldak met gesmoorde pannen. Hoge getoogde vensters. Het heeft een dienstingang en bevat dienstvertrekken als een bodenkamer, linnenkamer met WC voor het personeel, keuken met schouw en zadelkamer. De aanbouw aan de achterzijde is als natte keuken (bijkeuken) in gebruik. Op de verdieping de slaapkamers. Dit deel heeft een eigen trappensysteem, waarmee men de kelder van het tussengedeelte, maar ook de zolder van het woonhuis kon bereiken. Het tussengedeelte is onderkelderd met kelders met troggewelven. Daar aan vast gebouwd is het koetshuis, een gebouw op vrijwel vierkante plattegrond onder omlopend schilddak met gesmoorde pannen. Aan de zuid- en de noordkant is een hoge getoogde toegang als doorrit voor de rijtuigen. De verdieping is als woning in gebruik.

Waardering HOOFDGEBOUW 't Haveke met bediendeafdeling en koetshuis, behorend tot de historische buitenplaats 't Haveke, van cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens de herkenbare 19de- en 20ste-eeuwse bouwfases