Diepenheim A 2214
Prinsendijk 5, 7478 PB te Diepenheim

Onderdeel 26A

Boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Ten oosten van het hoofdgebouw van de buitenplaats gelegen 19de-eeuws boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en kapberg. Vanuit het hoofdgebouw is er een zichtas op de voorgevel van de boerderij. De op het erf gelegen kleine stal en het bakhuis zijn ingrijpend gemoderniseerd dan wel vernieuwd. Kleine stal en bakhuis zijn niet van voldoende waarde vanuit het oogpunt van monumentenzorg en vallen daarom niet onder de werking van de monumentenwet, maar ondersteunen wel het beeld van het boerderijensemble. De op het erf gelegen grote moderne stal is ook van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

De BOERDERIJ is van het type hallehuis met middenlangsdeel en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak met wolfseinden. De middenbeuk en de wolfseinden zijn gedekt met riet. De zijbeuken zijn gedekt met Hollandse pannen, gesmoorde en rode en alle schakeringen daartussenin. Op het dak twee gemetselde schoorstenen. De bakstenen gevels zijn gemetseld in staand verband. De voorgevel is vier traveeën breed en asymmetrisch van indeling. De excentrisch in het linkerdeel geplaatste houten toegangsdeur met drieruits bovenlicht onder een strek wordt geflankeerd door meerruits vensters (links één, rechts twee), eveneens onder een strek en met hardstenen onderdorpel, waarvan de bovenste strook van 3 ruiten als valraam is uitgevoerd. De vensters zijn voorzien van paneelluiken met zandlopermotief. In de opgelichte top van de gevel een strook van drie aaneengesloten meerruits vensters. Daarboven een klein dakvenster. Ter hoogte van de balklaag staafankers. In de zijgevels is het oorspronkelijke bedrijfsgedeelte aan de achterzijde herkenbaar aan drieruits stalvensters met gemetselde onderdorpel en eenvoudige houten staldeuren. Ter hoogte van het woongedeelte diverse meerruits vensters met gemetselde onderdorpel in verschillend formaat en een toegangsdeur. De achtergevel is symmetrisch van indeling en in het midden voorzien van een dubbele houten opgeklampte deeldeur onder een korfboog. Ter weerszijden van de deur hooggeplaatste hoge rondboogstalvensters met ijzeren roedenverdeling. In de zijbeuken een kleine houten opgeklampte staldeur onder een korfboog. Ter hoogte van de balklaag staafankers. Het bedrijfsgedeelte van de boerderij is rondom voorzien van een plint.

Waardering

De BOERDERIJ deeluitmakend van boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw boerderijcomplex Den Enk