Diepenheim A 1970
Watermolenweg 9, 7478 PV te Diepenheim

Onderdeel 27A

Inleiding

Jachtopzienerswoning met schuur/stal behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, gelegen in het uiterste zuiden van het wandelbos.

Omschrijving

Ornamentele JACHTOPZIENERSWONING uit het begin van de 20ste eeuw. Het pand op T-vormige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping. Het voorhuis wordt overkapt door een rietgedekt schilddak met overstek, rode nokvorsten en centrale gemetselde schoorsteen. Het dak loopt evenwijdig aan de voorgevel. Het haaks op het voorhuis geplaatste achterhuis wordt overkapt door een lager afgewolfd rietgedekte zadeldak, eveneens met overstek, rode nokvorsten en gemetselde schoorsteen. Dit dak is haaks op het achterschild van het voorhuis aangekapt. De gevels zijn voorzien van een ruwe cementlaag waardoor de uitstraling van gebouchardeerde hardsteen wordt nagebootst. Het voorhuis heeft een symmetrische indeling. In de hoger opgetrokken en door een afgewolfde steekkap met forse overstek bekroonde risalerende middenpartij een terugliggend twaalfruits schuifvenster met daarboven een vierruits venster. De nokhoogte van de steekkap is gelijk aan de nokhoogte van de kap van het achterhuis. De middenpartij had op begane grond-niveau oorspronkelijk waarschijnlijk een andere invulling, het gevelvlak heeft hier namelijk een gladdere afwerking. Links en rechts van de middenpartij is het voorhuis driezijdig uitgebouwd en voorzien van schuifvensters met paneelluiken, eerst een negenruits venster, dan een zesruits venster op het schuine gevelvlak en aan de linkerzijde tenslotten weer een negenruits venster op het zijgevelvlak. De vensters zijn allemaal voorzien van een hardstenen onderdorpel en alle vensteropeningen zijn getoogd aan de bovenzijde. De rechter zijgevel van het achterhuis is voorzien van drie zesruits schuifvensters met paneelluiken en hardstenen onderdorpel. Op het dakschild een rietgedekte dakkapel met dubbel draairaam. In de linker zijgevel van het achterhuis een toegangsdeur met links daarvan een dubbel meerruits venster zonder luiken. Tegen de achtergevel van het achterhuis een niet oorspronkelijke kleine aanbouw onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak. Rechts van deze aanbouw een meerruits venster. Ten noordwesten van de woning een bijpassende schuur/stal op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met rode nokvorsten en een gemetselde schoorsteen op het linker dakschild. In de voorgevel centraal een opgeklampte houten deur met vierruits nevenlicht en daarboven een dubbel houten hooiluik. In de linker zijgevel een klein venster. In de achtergevel op symmetrische wijze twee houten opgeklampte deuren.

Waardering

De JACHTOPZIENERSWONING deeluitmakend van een complex van jachtopzienerswoning met schuur/stal, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de bijzonder decoratieve vormgeving en de bijzondere gevelbehandeling;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw jachtopzienerswoning met schuur/stal